För 4-6 personer:
12-14 dl vatten
Lantbuljong
2,5 dl sköljda gröna linser
1 bit dulce eller wakamealg om man vill (blötläggs i 5 minuter innan användning)
1 påse saffran
1 msk olivolja
1/2 blomkålshuvud
1-2 slantade morötter
1-2 hackade selleristjäklar
4 hackade vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 tsk stött kummin
3 kryddmått cayennepeppar
1/2 tsk gurkmeja
3-4 dl delade plommontomater
1/2 kruka hackad färsk koriander
1/2 tsk salt
Gör så här:
1. Koka upp vatten, linser, dulse och saffran med lantbuljong. Sänk till medelhög värme och låt koka med lock i 15-20 minuter eller tills linserna börjar mjukna.
2. Medan linserna kokar, sautera blomkål, morötter, selleri, vitlök, ingefära, kummin och cayennepeppar i olja i ungefär 5 minuter eller tills blomkålen börjar mjukna.
3. Häll över de sauterade grönsakerna och gurkmejan till linserna och koka ihop i cirka 10 minuter eller tills linserna är nästan färdiga.
4. Häll i tomaterna och låt puttra med i ytterligare 5 minuter. Häll i koriandern och saltet.
5. Servera, gärna med hembakat bröd eller annat grovt bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar