onsdag 1 april 2009

Marockansk linsgryta med saffran


För 4-6 personer:

12-14 dl vatten

Lantbuljong

2,5 dl sköljda gröna linser

1 bit dulce eller wakamealg om man vill (blötläggs i 5 minuter innan användning)

1 påse saffran

1 msk olivolja

1/2 blomkålshuvud

1-2 slantade morötter

1-2 hackade selleristjäklar

4 hackade vitlöksklyftor

1 msk riven ingefära

1 tsk stött kummin

3 kryddmått cayennepeppar

1/2 tsk gurkmeja

3-4 dl delade plommontomater

1/2 kruka hackad färsk koriander

1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Koka upp vatten, linser, dulse och saffran med lantbuljong. Sänk till medelhög värme och låt koka med lock i 15-20 minuter eller tills linserna börjar mjukna.

2. Medan linserna kokar, sautera blomkål, morötter, selleri, vitlök, ingefära, kummin och cayennepeppar i olja i ungefär 5 minuter eller tills blomkålen börjar mjukna.

3. Häll över de sauterade grönsakerna och gurkmejan till linserna och koka ihop i cirka 10 minuter eller tills linserna är nästan färdiga.

4. Häll i tomaterna och låt puttra med i ytterligare 5 minuter. Häll i koriandern och saltet.

5. Servera, gärna med hembakat bröd eller annat grovt bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar