söndag 20 juni 2010

Laxspett med tamari och ingefära, två röror och ananas- och limepannacotta


Idag blev det minsann fyra Renée-recept. Jag är mäkta stolt över mig själv. Men i ärlighetens namn - sådant som är raw (icke tillagat) går ju på ett kick med stavmixer...

Vi hade goda vännerna Sten och Maja över på tidig grill/middag och satt i slöade i solen på terassen innan vi började äta, sedan serverades:

Laxspett med tamari och ingefära
4 portioner

Laxspett
400 g laxfilé
1 rödlök
1 paprika
1 zucchini
4 träspett

Tamarimarinad
1 dl tamari
2 msk honung
2 cm ingefära, skalad och riven

Tillbehör
svart råris
svarta sesamfrön att strö på toppen

Koka riset enligt anvisningen. Skär laxen i stora kuber. Blanda tamari, honung och ingefära i en stor skål, vänd runt laxbitarna i marinaden och låt dra i 15 minuter. Skala löken och skär i klyftor. Kärna ur paprikan och skär i bitar och skär zucchinin i tjocka skivor. Varva grönsaker och lax på träspetten och lägg i en ugnssäker form. Häll över resten av marinaden på spetten och stek i ugnen, 175 grader, i ca 10-15 minuter. Stänk på lite tamari och sprinkla över svarta sesamfrön. Servera med råris.

Resultat:
Spetten blev förkrossande goda! Jag är inget jättefan av lax eftersom jag är vego och typ jämt blir serverad lax när jag är hemma hos folk eller går på restaurang, men ingefäran och tamarin gjorde laxen till något helt annat! Jag lät laxen ligga närmare en timme innan tillagning eftersom jag inte är rädd för stark smak, och det blev så bra! Vi la spetten på grillen istället för i ugnen och det gick minst lika bra!

Egna kommentarer:
Vi struntade i råris eftersom vi grillade färska majskolvar delade på mitten (först en stund i folie, sedan en stund direkt på gallret för färgens skull) och hade en fin sallad till med mangold, grönsallad, rivna morötter, avokado, körsbärstomater (egenodlade!), dressing bestående av vit balsamvinäger, olja och fransk senap. På toppen tamarirostade pumpafrön.

Sedan hade jag två röror till:

Raw aioli
1 liten skål

1 dl pinjenötter
1 avokado
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
3 msk vatten
saft och skal av 1/2 lime
1 puff eldigt örtsalt
2 nypor salt
Några kvistar valfri ört, tex f'ärsk dragon eller timjan

Mixa alla ingredienser till en slät aioli. Servera som dipp eller lägg en klick i soppan eller grytan.

Oslagbar tapenade
1 liten skål

20 Svart oliver, urkärnade
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2 cm röd chili, urkärnad
1 nypa salt

Mixa alla ingredienser till en tapenade. Ät med pasta eller sallad eller bre på grillad fisk.

Resultat:
Ljuvliga!!! Funkade jättebra med fisken och att doppa baguetten i som vi hade preparerat med vitlökssmör. Tummen upp från gästerna.

Egna kommentarer:
Jag hade inte Eldigt örtsalt, så jag tillsatte istället vanligt salt, lite ramslökssalt och cayennepeppar, och det blev lagom kryddigt.

När jag skulle göra tapenaden drabbades jag av kval - hur avkärnar man egentligen en oliv??? Skär bort köttet på dem en och en? Köper en dyr olivavkärnare? Nä, man googlar. Och får då reda på att man lägger handloven alternativt bredsidan av en kniv på oliven och vips mosar man den och kärnan åker åt ett håll och köttet åt ett annat! Easy peasy!

MEN... bäst av allt - desserten!

Jag är inte bra på dessert och brukar oftast servera gäster någon juste, dyr gräddglass eller bra ostar. Men idag hade jag bestämt mig för att våga laga en efterrätt. Och det blev sååå lyckat, den kommer jag att göra igen:

Ananas- och limepannacotta
4 små glas

5 skivor färsk ananas, utan skal
1 dl cashewnötter
Saft av 2 lime (pressa i citronpress)
2 msk kokosolja
1 msk honung
Färska hallon på toppen

Använd en stavmixer och blanda ananasskivorna med cashewnötter, lime, kokosolja och honung tills krämen är riktigt slät. Häll krämen i små servingsglas och ställ i kylen tills de stelnar (ca en timme). Servera panacottan kyld med hallon på toppen.

Resultat:
Vansinnigt gott. Tre av fyra gäster åt upp inom tre minuter, en tog lite länge tid på sig men rensade sedan skålen. Tänk att pannacotta kan tillagas utan grädde! Den här kändes nästan nyttig!

Egna kommentarer:
Nästa gång har jag nog i mer honung för det blev kanske i suraste laget, i alla fall om limefrukterna är stora, som dem jag använde (men personligen älskar jag surt!). Jag piffade till toppen med att sprinkla riven kokos över - passar bra ihop med ananas och gjorde det extra vackert! Blev oerhört stolt över denna efterrätt som kändes avancerad och som var jätteenkel att tillaga!

Ett tips är att skaffa sig en "ananasskalare", alltså en liten vevmaskin: Man skär av botten av ananasen och sätter fast "veven" där stocken i mitten går, trycker till och vevar sedan. Ut kommer perfekta ananasskivor utan träigt mittenparti och utan illasmakande skal. Vi hittade vår i fruktdisken på Ica Maxi. Billig och värd värt enda öre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar